Bli kvitt forbruksgjelda ved å øke boliglånet

Har du forbruksgjeld men er så heldig at du eier din egen bolig, bør du se på muligheten for å refinansiere det dyre forbrukslånet med penger fra boliglånet. Det er normalt ikke vanskelig å få til, og det kan være svært mye penger å spare.

Har du eid boligen din en stund, vil du sannsynligvis ha hatt en bra verdistigning på eiendommen, om med litt flaks sitter du derfor på en betydelig egenkapital i form av fri verdi på boligen. Hvis du samtidig har et eller flere forbrukslån som du betaler en høy rente på, vil det i de fleste tilfeller være lurt å låne opp på boligen, til en lav rente, og bruke pengene på å bli kvitt forbrukslånene, som har en mye høyere rente.

Før du går i banken for å høre om muligheten for å refinansiere din forbruksgjeld med pant i boligen, bør du få foretatt en ny verdivurdering av eiendommen din, slik at du får med deg den seneste verdistigningen og kan vise til en høyere eiendomsverdi i praten med banken. De aller fleste banker krever ikke en verditakst utarbeidet av en takstmann, en verdivurdering som du får gratis hos de fleste eiendomsmeglere er bra nok dokumentasjon på boligens verdi. Eneste unntaket er selvsagt hvis det er helt spesielle forhold ved din bolig som gjør at verdien må antas å være betydelig høyere enn det som fremkommer i en verdivurdering, for eksempel hvis du har modernisert hele boligen med spesiell høy kvalitet. Da kan det kanskje lønne seg å bruke et par tusenlapper på en takstmann, for å få en mer nøyaktig verditakst.

Sjekk belåningsgraden

Bankene vil beregne boliglånsrenten du får ut fra hvor mye sikkerhet du kan stille. Har du en belåningsgrad på mindre enn 60% vil du normalt få bankens beste rente, mens en høyere lånegrad gir dårligere betingelser. Før du foretar en refinans ved å øke lånet på boligen din, bør du sjekke hvilke konsekvenser det får for renten på boliglånet. Hvis du må øke boliglånet så mye at du plutselig passerer en terskel og får en dårligere rente på lånet, er det ikke sikkert at refinansieringen lønner seg. Selv en marginalt dårligere rente på boliglånet vil utgjøre et betydelig beløp over hele lånets løpetid. Dette i motsetning til et forbrukslån som har en mye høyere rente, men normalt også en mye kortere løpetid. Her gjelder det å gjøre en nøye beregning av hva som lønner seg. Det er ikke noe i veien for at du kan be om råd i banken heller. De fleste kundebehandlere vil relativt enkelt kunne sette opp et regnestykke for deg, som viser om det vil lønne seg for deg å øke boliglånet eller å beholde forbrukslånene separat.